top of page

Betaalbaar Wonen: Een Mislukt Concept?

Foto van schrijver: Richard de MoelRichard de Moel

Als ik om me heen kijk, kan ik niet anders dan concluderen dat de kreet "betaalbaar wonen" of zelfs "betaalbaar bouwen" feitelijk mislukt is. De prijzen zijn al jaren niet meer betaalbaar en het wordt alleen maar ingewikkelder door alle regels die de overheid oplegt. Al decennia lang zie ik de prijzen stijgen. Hoe goedbedoeld ook, de concepten van de zogenaamde conceptuele bouwers zijn simpelweg niet betaalbaar.


De Realiteit van Betaalbaar Wonen


We hebben doelen ontwikkeld om de prijsstijgingen die voortkomen uit overheidsregels, stijgende energieprijzen, grondstofprijzen, uurlonen en wat al niet meer, te compenseren door simpelweg de prijs te verhogen. En toch blijven we vasthouden aan het woord "betaalbaar". Lieve mensen, zo komen we er niet. Met het periodiek verhogen van alle opslagen schieten we onszelf in de voet.


Betaalbaar Wonen: Een Mislukt Concept?
Betaalbaar Wonen: Een Mislukt Concept?

Het is tijd om anders naar dit probleem te kijken, te beginnen met het woord "betaalbaar". Wat betekent dat eigenlijk?


Wat is Betaalbaarheid?


Wetenschappelijke studies tonen aan dat termen als "betaalbaar" vaak subjectief zijn en sterk afhankelijk van de context. Wat voor de één betaalbaar is, kan voor de ander onbereikbaar zijn. Daarom kijk ik liever naar het concept van "kostenbestendig" en daarmee ook naar "prijsbestendig". Dit lijkt misschien vreemd, want deze termen impliceren niet automatisch dat de uiteindelijke prijs niet hoger wordt. Maar in de huidige markt is dat juist gezond.


We willen woningen bouwen die betaalbaar zijn, en dat kan alleen door prijsbestendig te worden. Dit vraagt veel van zowel de overheid als de markt. Het gaat niet meer om het automatisch doorberekenen van opslagen, maar om een andere kijk op het vraagstuk.


De Wooncoöperatie als Innovatief Model


In mijn werk met de wooncoöperatie, een model dat een brug slaat tussen huur en koop, ben ik bezig met kostprijsbestendig bouwen en vooral ook met prijsbestendig wonen. Een groep deelnemers koopt collectief als wooncoöperatie een bouwwerk of gebouw, en huurt vervolgens als deelnemer zelf bij de wooncoöperatie.


Als je besluit om uit te stappen, krijg je een deel van je inleg terug, maar niet de volledige waardeontwikkeling. Dit zorgt ervoor dat het verhuurbare deel ook beschikbaar blijft voor nieuwe deelnemers op termijn omdat de waardeontwikkeling niet aan de oude verhuurder is uitgekeerd en dus ook niet opgeteld hoeft te worden bij de nieuwe prijs. Wat we hiermee bereiken, zijn goedkopere woningen in de tijd. Huurders kunnen toch deels waarde opbouwen door onderdeel te zijn van een wooncoöperatie, in plaats van dat hun bijdragen simpelweg verloren gaan.


Prijsbestendigheid in Bouw en Energie


Maar kunnen we deze prijsbestendige keuzes ook maken voor energie en bouwmaterialen? Als we dat kunnen, dan zijn we misschien op weg naar een echte oplossing voor het betaalbaarheidsprobleem. Want de huidige aanpak van "betaalbaar bouwen" en "betaalbaar wonen" zorgt er alleen maar voor dat alles elk jaar iets duurder wordt. Betaalbaar bouwen is daarmee te duur geworden.


De Noodzaak van Verandering


Het is tijd voor verandering. Laten we samen werken aan een toekomst waarin wonen niet alleen betaalbaar is in woorden, maar ook in daden. Hier zijn enkele innovatieve ideeën en aanpakken die we kunnen overwegen:


  • Duurzame bouwmethoden: We moeten investeren in duurzame en innovatieve bouwtechnologieën die de kosten verlagen en de kwaliteit verhogen.

  • Collectieve inkoop: Door samen te werken kunnen wooncoöperaties en lokale gemeenschappen betere prijzen bedingen voor materialen en diensten.

  • Flexibele regelgeving: Overheden moeten bereid zijn om regelgeving te herzien en aan te passen, zodat innovatie en experimenten mogelijk zijn.

  • Ondersteuning van sociale woningbouw: Investeren in sociale woningbouwprojecten die in de behoeften van de gemeenschap voorzien.


Een Nieuwe Visie op Wonen


Als we echt willen dat wonen betaalbaar wordt, moeten we de definiëring van betaalbaarheid herzien. Het is niet alleen een kwestie van het verlagen van prijzen, maar ook van het creëren van een systeem waarin mensen zich kunnen ontwikkelen en samen kunnen leven zonder de constante angst voor financiële instabiliteit. Dit vraagt om een duidelijke visie en een toekomstbestendig beleid.


De combinatie van innovatie en samenwerking is essentieel om deze transitie te maken. We moeten verder kijken dan de traditionele modellen en durven om nieuwe concepten en ideeën te verkennen die echt waarde toevoegen aan onze gemeenschappen.


Conclusie: De Weg Vooruit


Het is tijd om het woord "betaalbaar" te vervangen door "kostenbestendig" en onze aanpak van wonen opnieuw te definiëren. Laten we samen de handen ineenslaan en een toekomst creëren waarin iedereen een plek heeft om te wonen, zonder te worden belast door onbetaalbare kosten.


De uitdaging is groot, maar met de juiste kennis, knowhow en een dosis lef kunnen we daadwerkelijk verandering teweegbrengen. Laten we deze kans grijpen en samen bouwen aan een betaalbare, duurzame en inclusieve woonomgeving voor iedereen.



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page